Elżbieta Popielska objęła stanowisko pierwszego wiceprezydenta Chorzowa

Rozpoczęła się IX kadencja Rady Miasta Chorzów, a jej pierwsza sesja przyniosła wyraźne zmiany w strukturze władzy miejskiej. Dotychczasowy prezydent Chorzowa, Szymon Michałek, po swoim zaprzysiężeniu na nową kadencję, ogłosił, że pierwszym wiceprezydentem miasta zostaje Elżbieta Popielska.

Prezydent Michałek, podczas swojego wystąpienia, opisał Popielską jako eksperta ds. pozyskiwania funduszy unijnych. Podkreślił, że jej kompetencje mogą okazać się niezbędne m.in. podczas planowanej konstrukcji stadionu dla klubu piłkarskiego Ruch Chorzów. Wspomniał również o ich wspólnych studiach MBA, co dodatkowo cementuje ich profesjonalną relację.

Z dnia 7 maja pochodzi oficjalne zarządzenie prezydenta Chorzowa, które mianuje Elżbietę Popielską na stanowisko pierwszego wiceprezydenta miasta. Ponadto, Michałek zaznaczył, że ma zamiar powołać jeszcze jednego wiceprezydenta – osobę związana bezpośrednio z Urzędem Miasta.

Warto też podkreślić, że Elżbieta Popielska ma bogate doświadczenie i szeroko rozwinięte kompetencje. Jej edukacja obejmuje tak prestiżowe uczelnie jak Uniwersytet Śląski, Uniwersytet WSB Merito i Uniwersytet Łódzki. Zebrana wiedza i umiejętności pozwoliły jej na pracę na stanowisku Project Managera m.in. w Bibliotece Śląskiej. Ponadto, swoje doświadczenie samorządowe zdobywała pełniąc funkcję wicewójta gminy Rudziniec, usytuowanej nieopodal Gliwic.