Chorzów powita maj pełen kulinarnych festiwali smaków!

Chorzów powita maj pełen kulinarnych festiwali smaków!

Maj w Chorzowie zapowiada się wyjątkowo apetycznie! Rynek tego miasta niebawem zamieni się w miejsce pełne różnorodnych aromatów i smaków z całego świata. Jest to zasługa czterech niezwykłych festiwali, które odbędą się już wkrótce.

Jeżeli jeszcze nie masz ustalonych planów na nadchodzące weekendy, jesteś kulinarnym odkrywcą i cenisz dobrą atmosferę, to ta oferta jest skierowana właśnie do Ciebie! W dniach od 4 do 5 maja oraz od 17 do 19 maja chorzowski Rynek stanie się areną aż czterech festiwali, podczas których będzie można degustować dania kuchni międzynarodowej.

Już w ten weekend, pod egidą Food&Event, Chorzów stanie się kulinarne serce regionu. Na sobotę i niedzielę przewidziano tu Festiwal Rzemiosła, który zostanie połączony z Chorzowskim Smacznym Weekendem.

Organizatorzy wydarzenia zapowiadają, że będzie to prawdziwy gastronomiczny festiwal. Goście będą mieli szansę spróbować rozmaitych potraw z różnych zakątków świata. Wszystko to w przyjemnej atmosferze, przy dźwiękach muzyki na żywo.

Ale to nie koniec festiwalowych atrakcji! W tym samym czasie odbędzie się Chorzowski Festiwal Piwa i Wina, na którym będzie można degustować zarówno trunki z renomowanych producentów, jak i te pochodzące z małych rzemieślniczych browarów czy winnic.

Po takim rozgrzewającym początku, nie trzeba będzie długo czekać na kolejne kulinarne doznania. Już dwa tygodnie później, od 17 do 19 maja, na chorzowskim Rynku odbędą się festiwale organizowane przez Smaczny Targ.

Organizatorzy zapraszają na prawdziwą podróż kulinarną od Azji, przez Europę aż po Amerykę. Goście będą mogli skosztować produktów przygotowanych według tradycyjnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Na miejscu znajdą się stoiska z różnymi daniami, przekąskami i napojami.

Wśród tych wydarzeń znajdzie się także dobrze znany mieszkańcom naszego miasta Festiwal Azjatycki. Chorzowski Rynek ponownie napełni się aromatami azjatyckich przypraw: trawy cytrynowej, imbiru i ostrego chilli. Będzie można skosztować między innymi japońskiego sushi, indyjskiej pakory, gruzińskiego chaczapuri, libańskiego tabbouleh czy wietnamskich kanapek bahn mi. Nie zabraknie też specjałów kuchni koreańskiej i malezyjskiej, a także naturalnych kosmetyków z Azji.